BodyBuilding
Nieuw onderwerp plaatsenReageren

<  Training!  ~  Aftrainen!

Angel
Geplaatst: Di Jul 8 18:15:10 GMT 2008 Reageren met citaat
Site Admin Site Admin
Geregistreerd op: 08 Jul 2008 Berichten: 2098 Woonplaats: Oost-Vlaanderen
Een sporter die in een bepaalde gewichtsklasse uitkomt, moet er steeds voor zorgen dat hij/zij niet te zwaar wordt. Wanneer dit wel gebeurt, zal hij/zij moeten afvallen (aftrainen). Dit moet altijd geleidelijk gebeuren ( 0,5-1 kg per week).

Helaas beginnen sporters in de praktijk veelal te laat met aftrainen. Om in korte tijd toch het benodigde aantal kilos kwijt te raken, combineren zij in zo'n situatie vaak (te) weinig eten en te weinig drinken met veel inspanning. Als in korte tijd teveel gewichtsafname of een vochttekort optreedt, heeft dit een negatieve invloed op de prestatie en de gezondheid. Op vocht aftrainen kan gevaarlijke situaties opleveren, zoals oververhitting en beschadiging van de nieren door uitdroging.


Spiermassa is zwaarder dan vet

Een toename van het gewicht hoeft dus niet te betekenen dat al dat diŽten en bewegen niet helpt. Het kan ook inhouden dat de spiermassa is toegenomen. En dat is gunstig, want een grotere spiermassa heeft ook een grotere energiebehoefte.

De beste sporten voor wie wil afvallen zijn wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en skaten. Doe alleen een sport die u leuk vindt, dan is volhouden geen kwelling, maar fun!

De snelle gewichtsdaling (in 24-72 u), die het meest wordt toegepast, berust vooral op het gevaarlijke verlies van vocht. Een geleidelijke gewichtsdaling, die meer verantwoord is, berust op een reductie van de vetmassa.

Afvallen

Start altijd tijdig indien u wat gewicht moet verliezen. Er kan van alles mis gaan waardoor de planning niet wordt gehaald en frustratie en spanning toenemen. Begin niet zomaar op het gevoel af te vallen. Overleg met een voedingsdeskundige uw doelstellingen en welke stappen u daartoe dient te nemen. Hanteer realistische doelstellingen. Een verlies van 500 gram per week is voor sommige atleten realistisch. Een verlies van 1 kg is vaak niet reŽl, ook al lukt dit soms wel tijdens de beginfase. Bespaar tijdens uw gewichtsaanpassing nooit op koolhydraten, maar wel op vet. Werk liefst samen een sportdiŽtist die alert is op eetstoornissen.

Het gewicht kent natuurlijke schommelingen. Breng deze in kaart door een logboek bij te houden. Noteer hierin wekelijks het gewicht. Weeg uzelf op een vast tijdstip onder dezelfde omstandigheden: s morgens onmiddellijk na het opstaan, naakt, nuchter en na het toiletbezoek.
Tracht ook inzicht te krijgen in uw persoonlijke gewichtsevolutie en dan vooral in de wijze waarop uw lichaam gewicht verliest. Sommige sporters lukt het om vetmassa's weg te trainen zonder veel spiermassa te verliezen, maar dat is niet bij iedereen het geval. Het verlies van spiermassa houdt uiteraard een risico in op prestatieverlies.
Vrouwen dienen er tevens rekening mee te houden dat ze vlak voor de menstruatie soms tot 2 kg vocht vasthouden.

Ga een dagboek bij houden waarin jij je manier van trainen,voeding en rust bij houd.
Later kun je dan zien of je vooruitgang boek!

Resultaat krijg je door je voor 100% in te zetten
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken

Berichten van afgelopen:  

Tijden zijn in GMT
Pagina 1 van 1
Nieuw onderwerp plaatsenReageren

Ga naar:  

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum